torsdag, september 21, 2006

Efter valet

Jaha, nu är det höst igen och vad händer väl då? Jo, det kliar lite i Besökarens fingrar. Jag har redan kastat mig in i en del debatt på andras bloggar så det är väl lika bra att börja skriva själv igen.

Jag tänkte försöka undvika att harva kring valresultatet alltför mycket men inleder ändå med utgångspunkt från valet: Är det bara jag som tycker att vänstern är (ännu) sämre förlorare än borgarna var tidigare? Det är många bloggar som kräker ur sig kommentarer om hur fruktansvärt det kommer att bli de närmaste fyra åren. Kan vi inte vänta och se? Jag kan se ett flertal problem med den kommande regeringen och kommer inte att gilla alla beslut även om jag tror att det blir bättre än under den förra. Men även om sossarna behållit makten hade jag kunnat se fördelar med det, även om jag hade tyckt att nackdelarna var fler.

Det slog mig under valrörelsen och ännu mer nu efter att människor med vänsteråsikter utmålar de borgerliga som rent ondskefulla människor som vill "vanligt folk" illa. Jag har kanske inte fantastiskt höga tankar om folkets bildningsnivå men jag tror ändå inte att 48,24% av svenska folket skulle rösta på ett alternativ som "bara gynnar de rika" (så rikt är inte Sverige...). Jag ser två alternativ hos dessa svartmålare:
1) De vet mycket väl att de överdriver och förvränger. I så fall tycker jag att de bara är löjliga, särskilt nu i efterhand - ni förlorade valet, sluta tramsa och var lite konstruktiva! Vad är poängen med att ljuga om era meningsmotståndares åsikter?
2) De tror på vad de säger. I så fall, innan ni springer till bloggen eller tar i med bröst- och/eller gråttoner, snälla, sätt er ner och tänk efter en stund. Personligen tror jag att 95% av alla som sysslar med politik har en tanke om hur de tror att samhället skall drivas. Man har helt enkelt någon sorts mål för landet, eller rent av världen. Man kan ha olika mål för hur ett idealsamhälle ser ut. En intressant fråga på teorerisk nivå är om man föredrar att alla har det lika bra öven om det innebär att nivån ligger lite lägre eller om man accepterar skillnader om snittet bli lite högre. Helt teoretiskt alltså. Jag tror dock inte att någon politiker i Sverige har som målsättning att vissa SKALL ha det direkt dåligt. Möjligen vill vissa extremkrafter att vissa inte skall få ta del av samhället men det är knappast dessa vi talar om när vi diskuterar valresultatet.
Vidare har man troligen olika uppfattningar om hur man når sina mål. Man kan t ex tro att hårdare tag mot brottslingar leder till färre brott, medan andra menar att humanare behandling av brottslingar leder till färre återfall och därmed sänker brottsligheten o s v.
Om du inte tycker som någon annan - fundera en stund över varför du tror att den personen tycker som den gör. Jag är trött på att höra att jag som röstade på alliansen vill plåga fattiga människor och göda direktörer. Käre sosse/vänsterpartist m fl: Du behöver inte hålla med mig, du kan tycka att jag har fel, men dra inte rent löjliga slutsatser bara för att du är tjurig övre att majoriteten inte tyckte som du.

Andra bloggar om: , , ,

3 Comments:

Blogger PW said...

Väl talat! :)

22/9/06 07:41  
Blogger deeped said...

Enkelt. Borgerligheten har vanan inne att förlora. Socialdemokratin har det inte. Självbilden i socialdemokratiska partiet innebär att de inte kan göra fel - alltså måste de skylla på allt annat.

22/9/06 09:04  
Blogger lux said...

deeped: visst ligger det nårgot i det. Och just därför röstade folk bort dem. (Tyvärr, själv hade jag hellre sett att man röstade PÅ Alliansen än MOT sossarna, men äsch nu ska vi inte vara sådana)

24/9/06 21:42  

Skicka en kommentar

<< Home