fredag, december 23, 2005

Privata brev

I dagens Aftonblod finns en märklig artikel om hur Margareta Winberg hyllar Laila Freivalds och sågar massmedia angående tsunamikatastrofen. Denna artikel är anmärkningsvärd på två punkter:

Margareta Winberg visar än en gång att hon är fullständigt verklighetsfrånvänd. Artikeln ger intryck av att Winberg verkar tycka att en tsunami måste ingå i beräkningrna när man väljer resmål. Men att MW inte har alla får i fållan har man ju kunnat konstatera förr, exempelvis när hon briljerade med sina insikter i den s k könsmaktsordningen i Evin Rubars dokumentär om feminister tidigare i år.

Det allvarligare är att Aftonblodet har rotat rätt på ett privat brev och publicerar saker ur det. Om AB fått tag på dem av någon av Margareta Winbergs vänner så tycker jag faktiskt trots allt synd om Winberg, med sådana vänner behöver man inga fiender. Om AB har fått tag på brevet på något annat sätt är det brytande av posthemlighet och kriminellt enligt Brottsbalken 4:8. Jag misstänker att någon på Aftonblodet också slagits av den tanken eftersom artikeln inte går att hitta via hemsidan på nätet längre. Oavsett vilket är det absolut uslaste formen av journalistik att rota rätt på någons personliga åsikter ur ett brev och sedan trumpeta ut dem. Brevet har inte skrivits i egenskap av Winbergs arbete och skall därför få förbli privat. Även dumma människor har rätt till ett privatliv.

En extra skruv i det hela är ju att Aftonblodet under den senaste tiden gottat sig åt Expressens irrfärder angående herr skådespelare Persbrant. Det finns ett kinesiskt ordspråk: Innan du ger dig ut för att förbättra världen, gå tre gånger genom ditt eget hus. Detta får bli dagens hälsning till Aftonblodet, er andra önskar jag en god jul!