torsdag, november 03, 2005

Friskolor = fria skolor?

Folkpartiet har svängt om friskolor och vill förbjuda konfessionella friskolor. Detta har fått en del liberala debattörer och bloggare att reagera och kalla (fp) nykonservativa. Men är det antiliberalt att förbjuda konfessionella eller politiska friskolor?

Barn som skulle placeras i dessa skolor kommer troligen från en hemmiljö som är satrkt präglad av den konfession som skolan i fråga skall ha som grund, oavsett om den är frikyrklig, katolsk eller muslimsk. Föräldrarna har givetvis rätt (och rant av ansvar) att uppfostra sina barn enligt den tradition som de anser vara den riktiga. Men skolan skall ge barnen en chans till eget ställningstagande. den skall vara neutral i politiska och religiösa frågor så att barnen får en möjlighet att ifrågasätta sina föräldrars tro när de blir äldre. Att debattera med barn som gått i Livets Ords Skola här i Uppsala är en pärs - det har jag personlig erfarenhet av. Deras världsbild är ganska långt ifrån den som den moderna vetenskapen presenterar. Dessutom har de väldigt rigida uppfattningar i många moralfrågor. De har fått lära sig att det är på ett visst sätt, givet av Gud - inte att olika människor resonerar sig fram till sina ståndpunkter. Det vore önskvärt att barn åtminstone i skolan fick en så allsidig bild av samhället som möjligt.

Till de liberala förespråkarna för konfessionella friskolor: Vore det OK med en friskola med socialistisk profil som sjöng Internationalen om morgonen och lärde grundskolebarn om världen ur ett socialistiskt perspektiv? Om inte - varför är det OK med ett fundamentalistiskt kristet eller för all del muslimskt synsätt?

Till saken skall sägas att jag absolut stöder idén om friskolor med olika inriktning, t ex Waldorf, speciell naturvetenskap eller språk. Jag har inga problem med t ex en arabisk-svensk friskola, med undervisning på båda språken. Inte heller har jag något problem med att gymnasieskolor kan få ha konfessionell grund - vid det laget är barnen gamla nog att börja ifrågasätta. Men låt grundskolorna vara konfessionslösa och låt föräldrarna ta barnen till kyrkan/bönehuset/moskén på fritiden om de anser att det behövs!