onsdag, oktober 26, 2005

Moderat kulturskymning?

Stockholms borgerliga partier presenterade igår kväll sitt budgetförslag. Jag bor visserligen inte i Stockholm men jag läser en stockholmstidning, och är i Stockholm varje vecka så jag kikar gärna lite ändå. Moderaterna sticker ut mest med förslaget att minska på kulturanslagen med 100 miljoner jämfört med majoritetens budget. Ingen satsning på fria grupper, kulturfestivaler, träffpunkter för unga, fritidsklubbar etc. Dessutom vill man ta bort fria entreer på ett anatl museer. Det senare förslaget tycker jag faktiskt är relativt vettigt - det kan gott få kosta en 20-40 kronor att gå på museum - den som vill gå på museum gör det nog ändå och det är ett sätt att få in pengar till verksamheten - inte märkligt med det. Däremot är de andra förslagen ett steg mot kulturskymningen. Borta är de små steg mot en lite mer generös kulturpolitik som Fredrik Reinfeldt flaggade för tidigare. Istället känns det som en återgång till de marknadsdyrkande tongångar som MUFs ordförande Johan Forsell propagerat för: Kultur som inte är ekonomiskt självbärande har inget existensberättigande.

Nu är (M) farligt ute. Det måste finnas plats för värden som inte kan mätas i pengar. Allt kan inte och bör inte konkurrensutsättas. Jag är övertygad av att mycket av ungdomsproblem med lättare kriminalitet etc beror på en oförmåga att uttrycka sig. Den vars språk inte räcker till för att uttrycka sig med försöker på andra sätt. Det kan vara genom andra kulturyttringar - men också genom frustration - våld, skadegörelse etc. Vidare väcker kultur tankar hos människor. Tankar som behövs för att driva samhället framåt, precis å samma sätt som kreativitet inom företagande krävs. Varför vill (m) bara se nyskapande inom företagandet? Kan man inte se samhällsutveckling på fler plan än det ekonomiska?

4 Comments:

Blogger deeped said...

Hepp luxen! Topplimpan är för stor!

26/10/05 20:40  
Blogger lux said...

hm. den är alldels lagom på min skärm. men jag vill gärna bli av med den förbannade randen runt men hittar inte koden. Men vist kan jag skära limpa. Är det fler som tycker att det vore på sin plats?

26/10/05 21:14  
Blogger S. said...

Alskar kultur i manga olika former men Svensk kulturpolitik behover reformeras. Kultur kommer alltid skapas oavsett ifall staten forsorjer konstnarer vars konst inte ar ekonomisk hallbar. Det forsta steget ar dock att infora avgifter pa Museum. Anser att argumenten i ditt inlagg funkar ratt bra men ar det moraliskt eller etiskt riktigt att en majoritet ska bekosta kulturyttringar som man inte uttnytjar eller gillar? Nar ska man dra en grans? Ska alla konstnarer, musiker, forfattare m.fl. fa forsorjning av staten?

Faktums program for nagra veckor sedan om A kassans betydelse for det "Svenska musik undret" skapade manga fragor och andrade delvis min syn i fragan till den jag har nu. Kolla garna i det pa SVTs hemsida.

2/11/05 23:46  
Blogger lux said...

re s:

jag tycker nog att det är moraliskt riktigt att en majoritet kan bidra till kulturyttringar som man inte utnyttjar, likaväl som vi bidrar till naturområden, idrott etc oavsett om vi besöker nationalparker, spelar fotboll osv

Men att man bidrar till skapande behöver inte innebära att konstnärer skall leva på staten. Däri har du helt rätt. Den som är bra nog skall nog allt kunna leva på det - jfr idrotten. Alla ska ha möjlighet att börja idrotta. Vill man ha det som yrke måste man vara tillräckligt bra för att tjäna pengar. På samma sätt kan staten gott sponsra konstutbildningar, replokaler fetsivaler etc men det betyder inte att man betalar lön till de utövande!

4/11/05 16:25  

Skicka en kommentar

<< Home