måndag, oktober 16, 2006

Nobelpriset och finkulturen

På ett flertal bloggar, t ex här och där, raljeras det över att Nobelpristagaren i litteratur återigen är någon som skribenten absolut inte känner till och att akademin borde skärpa sig och sluta med att hylla "finkulturen". Min reaktion blir följande:

Om du inte hört talas om Pamuk behöver det väl inte säga så mycket om hans litterära kvaliteter utan mer om ditt litteraturintresse? Jag har inte läst Pamuk (än) men visste mycket väl att han tillhörde favoriterna sedan flera år. Hade du hört talas om dem som fick prisen i medicin, fysik eller kemi? Inte det? Nämen då kanske Nobelkommitten borde hitta någon (populär-) vetenskaplig motsvarighet till Liza Marklund och drämma till där bara för att popularisera priset och inte hålla på och syssla med navelskådande inom snäva akademiska kretsar?

Andra bloggar om: , , ,

1 Comments:

Blogger lux said...

ironicalclan: Ja absolut, men samtidigt - det ÄR tusentals människor som läser Pamuk (och det lär bli fler nu). Den breda massan läser dels författare på sitt eget språk dels dem som inte ger alltför mycket motstånd att läsa. Det är mycket lättare att slöläsa Strephen King på T-banan än Coetzee (som ju fick priset för några år sedam, och som jag verkligen gillar). Dessutom är tanken att priset skall gå till någon som UTVECKLAR litteraturen - vilket i allmänhet gör det ännu lite smalare.

16/10/06 19:19  

Skicka en kommentar

<< Home