lördag, december 03, 2005

Tsunamirapporten

Efter uteredningen om tsunamikatastrofen ställer (c) ett ultimatum: sparka två ministrar eller också blir det misstroendevotum. Jag gillar c och förstår tankegången men jag tycker ändå att det är lite löjligt. Att sparka några klantar gör ju inget ogjort och kommer knappast att förbättra någonting i krishanteringen inför framtiden. Byt i så fall hellre ut hela regeringen nästa höst istället. Att sedan Göran Persson skulle visa ett visst mått av insikt och civilkurage om han sparkade Laila Freivalds är en annan sak, men det skall inte behövas några misstroendevotum för det (dessutom kommer de - som (m) helt riktigt påpekat - ändå bara att vara symboliska; det finns ingen majoritet för att fälla regeringen).

Det intressantaste och kanske allvarligaste med komminsionens rapport är annars en annan effekt av att Sverige varit tryggt socialdemokratiskt i många år. Alltför många tjänstemän på UD, på ambassader och konsulat etc verkar ha varit helt handlingsförlamade när de inte fick direktiv uppifrån. Vidare har många excellerat i ett närmast perverst paragrafrytteri. I dagens SvD berättas till exempel om en skadad kvinna med frossbrytningar som "inte fick lägga sig på golvet i korridoren där luftkonditioneringen inte var så kraftig, enligt katastrofkommissionen. Ambassadens tjänstemän tyckte inte att ´det såg snyggt ut´". En annan kvinna som hade förlorat sin dotter uppmanades att ta en ny passbild för att örat syntes för dåligt etc. Dethär är ett grundproblem i Sverige. man skall följa statens regler och anvisningar och akta sig noga för att ta initiativ eller gud förbjude, vara flexibel mot reglerna i kritiska situationer. Naturligtvis var det massor av tjänstemän som faktisklt gjorde sitt jobb och mer därtill men ändå genomsyras det hela av en känsla av fumlighet och osäkerhet. Tyvärr är nog svensken i gemen och den statsanställde i synnerhet oerhört osäker när han tvingas ta initiativ, vilket troligen är en följd av att man redan från dagis är van om att staten i form av någon överordnad tar hand om och ger direktiv.

*

En helt annan sak: Hur kan en grupp som Kent göra ett så bra album som "Du och jag, Döden"och en så intetsägande och tråkig ep som "Hjärta och Smärta" under samma år. Det senare är bland det mer värdelösa gnäll jag hört på länge. Var tog de suggestiva gothtonerna från "Max 500" och "Du är ånga" vägen?

3 Comments:

Blogger Joshua_Tree said...

Ja, både misstroendevotum och avskedning av ministrar är symboliska, men symbolvärdet ska inte underskattas. Det har gått ett år och INGA synbara åtgärder har vidtagits, ingen ansvarig person har sparkats under förnedrande former.

Beträffande Kent så har de alltid ägnat sig åt värdelöst gnäll.

3/12/05 14:02  
Blogger PW said...

Instämmer med Joshen, symbolvärdet ska inte underskattas. Om jag skulle göra fel på mitt jobb av den magnituden som många har gjort enligt rapporten så skulle jag har kickats långt åt fanders. Med all rätt. Skiter man i det blå skåpet får man vackert ta konsekvenserna av det.

3/12/05 15:47  
Blogger deeped said...

JAg har skrivit om det på deeped. För övrigt anser jag att regeringen inte bör vänta in ett misstroendevotum - det skulle innebära att de blir gisslan hos v och mp.

3/12/05 17:17  

Skicka en kommentar

<< Home